Van de dark side of romance naar een monsterverbond van topauteurs

Een bestseller is (helaas) nooit echt te voorspellen, maar trends zijn er altijd al geweest, ook in boekenland. Een goede indicatie is kijken naar wat er nu hot en up and coming is vanuit de VS. Wat gaan de trends op het romantisch boekengebied voor 2021 worden? Heel divers, lijkt het. Van romantic suspense en dark romance naar ‘een vlucht uit de werkelijkheid’ met meer aandacht voor romcom en chicklit. Ook de ensembleromans lijken een trend om in de gaten te houden. En dan niet met een cast aan karakters, maar juist met samenwerkende auteurs!

Door: Olga Hoekstra

‘Tijdens de lockdown is de Nederlandse consument meer gaan lezen’. Het is de eerste zin van een artikel op de website van het bibliotheeknetwerk. Dan is er toch nog een lichtpuntje in het heel duistere, coronajaar wat 2020 was. Meer lezen is natuurlijk nooit verkeerd. Diverse onderzoeken hebben al aangetoond dat lezen onder andere de woordenschat bevordert. Als je leest, kom je letterlijk beter uit de woorden.

Natuurlijk is het prettig om te weten dat er meer gelezen wordt, maar blijft dat ook zo als we in 2021 allemaal ingeënt zijn en de deur weer uit kunnen? Hopelijk wordt 2021 een jaar waarin het woord ‘lockdown’ een vage herinnering is. Maar het zou zonde zijn om de leeswoede aangewakkerd door het sociale isolement van corona, weer te laten doven.

Laten we er gewoon van uitgaan dat lezen blijft. Ter ontspanning en omdat we inmiddels hebben geleerd dat je als lezer avonturen kunt beleven, mensen kunt leren kennen en de wereld (en verder) kunt afreizen, puur vanuit je luie stoel. De vraag die dan interessant is, is wát we precies in 2021 gaan lezen.

Mysterie en hitlijsten

Binnen het leeslandschap zijn er vele trends te ontdekken. Denk maar eens aan alle covers die ineens een bloem op de voorkant hadden (doorn in het oog…)  of alle variaties op bdsm-boeken nadat E.L. James de boekenwereld bij storm veroverde. Of alle Indiana Jones-achtige mysteries met complottheorieën na het succes van Dan Brown. Een bestseller is nooit te voorspellen. Helaas, zou je misschien bijna zeggen. Maar als je goed kijkt naar landen als de VS, dan heb je wel vaak een goed idee wat hier ook populair kan worden. De hele opkomst van New Adult een jaar of drie, vier geleden is daar wel het bewijs van. En als we naar het afgelopen anderhalf jaar kijken, dan is ook de sexy sports romance inmiddels in Nederland ook niet meer weg te denken uit de (online) hitlijsten.

Wat gaan we lezen in 2021? Op het romantische vlak zijn er een aantal trends te ontdekken. Welke dat zijn, lees je zo. Eerst even een kleine disclaimer. Trends voorspellen is precies dat. Een voorspelling. Wel eentje gestoeld op marktkennis, ervaring en een gut feeling, gebaseerd op succes van voorgaande jaren, slim kijken naar de markt én je doelgroep enigszins kennen. Voorspellen is nog altijd geen wetenschap, al zul je sommige trendwatchers vast het tegendeel horen bewijzen.

Escapisme en de dark side

De trends van 2021 als je kijkt binnen het romantisch genre, lopen daarbij nogal uiteen. Letterlijk van de ene kant van het spectrum naar de andere kant… Aan de ene kant is er de wens om escapisme, zeker na het jaar wat we achter de rug hebben. Een beetje luchtig en vrolijk, alsjeblieft. Mooie verhalen waarom je hardop kunt lachen en die je meenemen naar alle exotische oorden en prachtige plekken waar we door COVID-19 niet heen gekund hebben. Een vrolijke noot, dus. Denk aan chicklit en romcoms. Dat eerste genre maakt trouwens een keurige opmars en is echt terug van weggeweest.

Ook de totaal andere kant van het spectrum rukt in 2021 (en verder en nog sneller) op. Afgelopen jaar heeft het Dark Romance-genre zijn intrede al gedaan in Nederland en België. Op een bijna bescheiden, sluipmoordenaar-achtige manier veroverden auteurs zoals T.M. Frazier (SVM Publishing) de (zwarte?) harten van de Nederlandse lezers. Romans op het scherpst van de snede (en soms zelfs over het randje) vonden gretig aftrek en de KING-serie kan inmiddels op vele fans in het Nederlandse taalgebied rekenen. Meer en duisterder? Graag! Uw vraagt, wij draaien, lijkt het devies. In 2021 zal het dark romance-genre groter, beter en duisterder worden. Al blijft het de vraag of lezers er ook daadwerkelijk voor uit zullen komen fan te zijn van dit (ten onrechte) nog onderbelichte genre. Tijd om Dark Romance steviger in de spotlight te zetten, dus.

Meer maffia, alsjeblieft

Een genre dat al sinds 2018 steeds meer aan populariteit wint, is de romantic suspense. De romantische boeken met een thrillerelement erin. Koningin van de romance, Colleen Hoover, wist vele fans van de sokken te blazen met ‘Verity’ (De Waarheid – Zomer&Keuning), een boek dat het middel houdt tussen roman, thriller en ongekende horror. Boeken over maffiaromance zoals Cole, Carter Reed en Bennet Maffia van de Amerikaanse bestsellerauteur TIJAN of de Chicago Syndicate Serie (van de oorspronkelijk Nederlandse auteur Soraya Naomi – DVP) hebben vele lezers al weten over te halen eens iets anders te lezen dan zeven zussen of weer een boek met een bloemencover. Welcome to the dark side, lieve lezers.

Voor wat betreft Tinteling Romance kunnen we al een tipje van de sluier oplichten als het gaat om de boeken die we in 2021 gaan uitgeven. Vooralsnog staat er een mooi aantal maffiaromance van diverse (nieuwe!) auteurs op de planning. Van de Ieren tot de Italianen, hou je van foute, mooie mannen en spannende romances? Dan zit je komend jaar ook bij Team Tinteling meer dan goed. We maken een fijn uitstapje naar de nodige hot bikers én er staat een fijne dirty office-serie gepland. Natuurlijk blijven we in het komende jaar ook genoeg sexy sports romance uitgeven. Al heel snel verschijnt deel 2 uit de serie De Uitdagers van Ilsa Madden-Mills (Ik durf te wedden…) en ook een nieuwe Hufter zal in 2021 zijn opwachting maken.

Dwarsverbanden leggen

Het mooie aan de huidige boekenmarkt is misschien nog wel dat boeken uitgeven niet alleen meer is voorbehouden aan de grote, traditionele uitgeefhuizen. Steeds vaker lukt het onbekende of al redelijk succesvolle Indie pubbers hun boeken op plek nummer 1 in de online toplijsten romantiek en new adult te zetten. Door steeds meer het traditionele uitgeefpatroon te doorbreken, worden er nieuwe manieren van samenwerking mogelijk. Niet meer strak vasthouden aan je eigen bevochten plekje op de markt, maar dwarsverbanden leggen en kruisbestuivingen mogelijk maken.

In de VS slaan steeds vaker romanceauteurs (en misschien niet geheel verrassend zijn dat toch weer die Indie pubbers die ook hierin weer het voortouw nemen) de handen ineen en werken samen in elkaars verzonnen werelden. Zo opende de Amerikaanse bestsellerauteur Penny Reid de deuren van haar Green Valley wereld voor andere auteurs zoals Jiffy Kate en Karla Sorenson (Penny Reid – Smartypans Romance) en brachten zowel het trio Ilsa Madden-Mills / Meghan Quinn / Adriana Locke (The Pact-serie) als in Nederland al bekender Sarina Bowen / Devney Perry / Rebecca Yarros (Hush Note-series) een serie uit waarin elke auteur een deel schreef. Ook weer in een met elkaar gecreëerde wereld.  Een geweldige manier om én fans voor te stellen aan andere auteurs, als elkaar te inspireren en te leren van elkaar. Een uitdaging die elke auteur een keer zou moeten aangaan in zijn of haar carrière.

Nieuw voor Nederland, dus? Niet echt? Al in 2018 schreven Lily Frank en Lis Lucassen (toen nog onder pseudoniem Roos Hart) de verhalenbundel Liefde op Lowlands, met 4 in elkaar overlopende verhalen over één en dezelfde rockband. En afgelopen jaren doken er al voorzichtig personages van Jackie van Laren (Boekerij) en Lisette Jonkman (L.s.) op in de boeken van Wendy Brokers (Boekerij).

Monsterverbond van auteurs

Dat mag zeker wel méér! Hierbij dan ook de uitdrukkelijke open uitnodiging aan alle uitgevers (en zeker de meer traditionele!) om deze vorm van samenwerking aan te gaan en de koppen én het talent bij elkaar te steken. Wat een feest moet dat worden om auteurs zoals Lisette Jonkman, Marijke Vos (Harper Collins), Jackie van Laren, Rian Sevenhuijsen (Tinteling Romance), Tamara Haagmans (L.s) en Lis Lucassen (Z&K) eens los te laten in elkaars universum.

Hopelijk wordt 2021 het jaar van de doorbraak. Niet alleen op het gebied van Covid-19, maar ook op het gebied van schrijven en uitgeven. Gooi de grenzen open, verken de dark side of romance en vorm een monsterverbond van auteurs, die een wereld en verhalen neerzetten waarvan de lezers de komende jaren nog kunnen genieten.

Wij zijn méér dan voor!