Rian Sevenhuijsen, auteur van Tussen licht en donker beantwoordt in dit interview enkele vragen over haar prachtige feelgoodroman.

We kennen jou in eerste instantie als Kate Paris, je pseudoniem. Waarom koos je ervoor om onder een pseudoniem te gaan schrijven? Waarom verscheen Tussen licht en donker onder je eigen naam?

Kate Paris schrijft sensuele verhalen en dat blijft ze voorlopig ook zeker doen. Alleen wist ik bij mijn eerste verhaal al dat ik ook andere genres wilde verkennen. Vandaar de keuze voor een pseudoniem. Onder mijn eigen naam schrijf ik feelgood, waarbij het stukje sensualiteit minder in de spotlights staat. En ooit hoop ik het fantasyverhaal dat in mijn hoofd steeds meer vorm krijgt, op papier te zetten. Daar bedenk ik dan waarschijnlijk weer een ander pseudoniem bij.

 Het verhaal speelt zich af in Noorwegen, in Oslo en Tromsø. Waarom koos je voor dit land?

Tussen mei 2014 en januari 2017 heb ik met mijn man en kinderen in Noorwegen gewoond (eerst in Kristiansund en later in Stavanger) en een stukje van mijn hart aan dit prachtige land verloren. Het is lang een wens geweest om een verhaal te schrijven dat zich voor het grootste gedeelte daar af zou spelen en ik ben heel blij dat mijn uitgever dat een goed plan vond.

 Het noorderlicht speelt een belangrijke rol in het verhaal en komt een aantal keren terug. Wat betekent het noorderlicht voor jou?

Het noorderlicht zien stond altijd hoog op mijn bucketlist en ongelooflijk maar waar, we woonden net een paar maanden in Kristiansund toen het zich liet zien. Zo gaaf! Het was heel laat en ijskoud – ik ben een paar keer naar binnen geschoten voor een extra dikke sjaal en warmere handschoenen en uiteindelijk een deken om me warm te houden -, maar ik moest blijven kijken. Magisch was het, daar heb ik geen ander woord voor. En niet alleen die eerste keer. Ik heb het geluk gehad het een paar keer te mogen zien en elke keer was het opnieuw een geweldige ervaring. Alsof je onder een douche van kleurtjes staat.

Amber is een heel herkenbaar hoofdpersonage voor veel lezers denk ik. Ze heeft een duidelijk stappenplan, maar het leven gooit roet in het eten. Lijkt Amber op jou? Of een ander personage?

Toen het debuut van mijn alter ego was uitgekomen, zei mijn vader met een knipoog: ‘Die vader van je hoofdpersoon, die in de tuin zo graag in zijn eentje een goed glas wijn drinkt.. die doet me aan iemand denken. Wel jammer dat we geen landgoed in Zuid-Frankrijk hebben.’

Dat zegt wel iets over hoe een karakter bij mij ontstaat. Ik plak enorm veel stukjes aan elkaar als ik schrijf: herinneringen, flarden van conversaties, stukjes van mensen die ik ken of juist niet, maar die me wel opvallen…  En in sommige personages zitten zeker stukjes van mezelf. Ook al ben ik me daar lang niet altijd direct van bewust.

Als ik eerlijk ben, denk ik dat er niet alleen een stukje Amber in me schuilt, maar ook een beetje van Tess, Nina en Laila. Een stappenplan als dat van Amber heb ik nooit gehad, maar de plannen die ik voor mijn toekomst had, nadat ik mijn studie had afgerond, heb ik ook niet allemaal uitgevoerd. Anders had ik nu waarschijnlijk in Toscane gezeten.

Net als Tess ben ik een enorme boekenwurm en zie ik de mensen ook graag heel gelukkig, maar zo ver als zij gaat om dat voor elkaar te krijgen, ga ik dan weer niet. Ik kan net als Nina een aardige kameleon zijn en toen ik in Noorwegen woonde heb ik met veel plezier de prachtige natuur verkend, dus daarin lijk ik dan weer een beetje op Laila.

 Welk personage vond je zelf het leukst om te schrijven? Met wie kon je je het minst identificeren?

Eigenlijk vond ik ze allemaal leuk. Nina als ‘psycholoog by day en actrice by night’ en haar ‘knuffelbeer’ Nils ontstonden terwijl ik bedacht hoe ik Amber in de buurt van Storm en Raaf moest houden na hun eerste ontmoeting. Nina blijkt een grote rol in het leven van Storm te spelen. Juist omdat ze daar zo eerlijk over is, begon ik haar steeds leuker te vinden.

Tess, de zus van Amber, heeft ook een speciaal plekje, omdat ze iedereen gelukkig wil maken en daarbij zichzelf vergeet. Iets wat in ‘Tussen angst en verlangen’, de roman die over haar gaat, ook heel duidelijk zal zijn.

 

Heb je nog locaties die je absoluut wil gebruiken in je volgende boeken?

Ja! Op dit moment zit ik elke dag even met mijn hoofd in Rome, om het verhaal van Raaf op papier te zetten, en daarna vertrek ik naar Amsterdam en Florence voor de roman over Tess, het zusje van Amber (allebei karakters uit ‘Tussen licht en donker’).

Daarna staat Kopenhagen op het programma voor de derde roman in de sommelier-serie (als Kate Paris).

Ik reis heel graag en de personages in mijn boeken vinden dat ook fijn. (Soms ook niet trouwens, want Tess wil haar boekhandel in Amsterdam eigenlijk helemaal niet alleen laten. Zelfs niet voor een paar weken.)

Werk je momenteel aan iets nieuws? Als Kate Paris of Rian Sevenhuijsen?

Een maand geleden ben ik onder mijn eigen naam samen met Lis Lucassen en Lily Frank aan een Facebookfeuilleton begonnen, dat je kunt volgen via: www.facebook.com/groups/841271052950996/

Elke dag publiceert een van ons een stukje van een nieuwe roman. Mijn verhaal ‘Tussen vier muren’ volgt Raaf als hij in Rome in quarantaine zit. Voor hem een regelrechte nachtmerrie, omdat hij het liefst buiten foto’s van zeldzame beesten maakt en dan bij voorkeur in de jungle of in het noordelijkste puntje van Scandinavië. Gelukkig heeft hij een interessante buurvrouw, die misschien voor afleiding kan zorgen. Maar zij woont noodgedwongen samen met haar ex en heeft dus zo haar eigen problemen.

Na dit verhaal volgt ‘Tussen angst en verlangen’, over Tess, het zusje van Amber uit ‘Tussen licht en donker’. Zij heeft een boekwinkeltje aan een van de Amsterdamse grachten en draagt de zorg voor haar dochtertje Puck. Als de vader van Puck ineens voor de deur staat en graag wil dat ze met elkaar kerst gaan vieren in Florence, zodat Puck haar Italiaanse familie kan leren kennen, heeft Tess een probleem.

Mijn alter ego, Kate Paris, gaat ook nog een heleboel leuke dingen doen. Dit jaar staat er een kort verhaal op de planning, een sports NA, en daarna volgt het derde en laatste deel van de sommelier-serie met het verhaal van Line, waarbij ik mijn lezers ga meenemen naar Kopenhagen.

Door Valerie Vaes