Elsbeth de Jager, bekend van een serie succesvolle kinderboeken, debuteert met ‘Chaos’, haar eerste roman voor volwassenen. Chaos verschijnt bij Tinteling Romance en wordt tijdens het Midzomergracht festival op woensdag 20 juni van 20.00 uur tot 21.30 uur feestelijk gelanceerd in De Kargadoor, Oudegracht 36, 3511 AP Utrecht. 

Eerst was er een kinderboek, toen was er een titel – ‘Chaos’ – en daarna begon Elsbeth de Jager te schrijven aan het boek over Lara, die er na een aantal jaren vechten voor haar relatie achter komt dat er niets te vechten valt. Haar partner is homoseksueel, maar wil dat voor zijn omgeving niet zijn. Wat dit met Lara doet – de onzekerheid over haar vrouwelijkheid, haarzelf en de relatie die voor Lara nu gestoeld blijkt op een grote leugen – heeft Elsbeth treffend neergezet in Chaos. De relatie met een – al dan niet openlijke – homoseksuele partner is geen nieuw onderwerp voor Elsbeth; ze schreef er eerder het kinderboek ‘Hoe bedoel je?’ over.

Gevoelens van de ander’

Na het schrijven van “Hoe bedoel je?” kwam voor mij als auteur de moeder van de hoofdpersoon (de tienjarige Naomi) telkens terug in mijn gedachten. Het onderwerp leende zich voor een verdiepende roman, waarin Lara, haar verbroken relatie en de voorzichtig ontluikende liefde met Marius centraal staan. Met Chaos wil Elsbeth degene die ‘achterblijft’ nadat een relatie wordt verbroken omdat de ander homoseksueel is, een stem geven. Uit research kwam naar voren dat er vaak heel weinig aandacht is voor de gevoelens van deze ‘ander’.

Rollercoaster

In de feelgoodroman is Lara’s leven letterlijk en figuurlijk een chaos nadat ze erachter komt dat de man met wie ze al jaren een relatie heeft, een groot geheim voor haar en zijn omgeving verzwijgt. ‘De heftige emoties waar Lara doorheen moet, lieten zich niet altijd even gemakkelijk in woorden vangen. Lara en haar emotionele rollercoaster zijn onder mijn huid gekropen.’ De titel was er trouwens al eerder dan het boekidee, vertelt Elsbeth. ‘Ik was bij een vriendin die haar keuken aan het verbouwen was en die zei op een gegeven moment: “Het is altijd eerst een chaos, voordat je het opnieuw mooi kunt opbouwen”.’

Eindelijk een feelgoodboek over dit thema

Elsbeth sprak onder andere met een tweetal psychologen, die haar aanmoedigden een boek over dit nog veelal onbelichte thema te schrijven en deed grondig research naar het onderwerp. Daarbij kwam ze in contact met Heterocoach Helma Ketelaar. Het boek was toen al in concept klaar. ‘Het is niet te geloven! Eindelijk een feelgoodboek over de hetero van de homo,’ reageert Ketelaar, die zichzelf heeft verdiept in deze relaties en de partners bijstaat als blijkt dat hun man of vrouw homoseksueel is. Hoe bijzonder en soms ingrijpend het thema ook is, Chaos is met name een fijne feelgoodroman over een vrouw die zich na een ingewikkelde relatie, waarbinnen haar zelfbeeld op losse schroeven is komen te staan, voorzichtig weer op het pad van de liefde begeeft,’ benadrukt Olga Hoekstra, uitgever van Tinteling Romance.

Wat anderen zeggen over Chaos

Grappig en ontroerend. Al in tijden niet meer zo met een personage meegeleefd als met Lara’

Aline van Wijnen – auteur van Liefde met Gebruiksaanwijzing’ en Halsoverkop’ (Uitgeverij Zomer & Keuning)

Een mooi en bij vlagen ontroerend verhaal over een toch wel gedurfd thema’

Wendy Brokers – auteur van Baguette met jam voor Twee’ (Uitgeverij BOEKERIJ) en Geluk bij een Ongeluk’ 

Verkoopinformatie

Chaos is vanaf 4 juni als e-book verkrijgbaar (verkoopprijs 7,49 euro). Vanaf 20 juni is de papieren versie van het boek overal te bestellen (ISBN 978-94-92507-08-2 – verkoopprijs 18,95 euro).